regio UE GR MDRAP Tasnad fonduri_ue
Search

A Tasnádon található, néhány jelentős személyiség életének pillanatait vagy képét halhatatlanná tenni hivatott emlékművek és mellszobrok külön turisztikai látványosságszámba mennek.

Ezek különös módon hangsúlyozzák, hogy a közösséget foglalkoztatja a város személyiségeinek magasztalása és származása, a művészet segítségével örökítve meg ezeket. Ugyenebbe a kategóriába tartoznak a mellszobrok és emléktáblák, amelyek helyi származású személyiségeket mutatnak be. Bár mozdulatlanok, jelentős személyiségek méltó tetteivel teletűzdelt életteli múltat képviselnek.

A város központjában található, mintha a magasból őrködne felette, a hely történelmére való újraemlékezésre, valamennyi próbálkozásra, veszteségre, de évszázados győzedelmekre is alkalmat ad.

Olvass tovább

Bíró Lajos (sz. 1856., Tasnád – e. 1931.) magyar zoológus volt. A természet iránti szenvedélyének és a természettudományhoz való hozzájárulásának köszönhetően 1926-ban a Szegedi Tudományegyetemen megkapta a Természettudományok Doktora címet.

Olvass tovább

Grigore Maior (sz. 1715, Tasnádszarvad, Szatmár vármegye, - e. 1785.) az Erdélyi Iskola kezdeményezője volt, ugyanakkor a Román görög-katolikus Egyház hatodik egyházi prímása és a Fogarasi és a Gyulafehérvári Püspökségek püspöke.

Olvass tovább

Dr. Coriolan Steer (sz. 1879, Bél, Bihar – e. 1924.) ügyvéd becsülettel képviselte a tasnádiakat a Nagy Nemzetgyűlésen 1918. december 1-én Gyulafehérváron, és a későbbiekben Nagy Románia Parlamentjében.

Olvass tovább